tiistai 6. maaliskuuta 2012

Polish info


Kummaa miten nää Youtuben linkit ei toimi enää samaan tyyliin kuin ennen, joten tästä lähtien joudun laittamaan isommat versiot ettei aina tarvi avata erillistä välilehtä musiikkiin, mutta ainakin säästyn biisien nimien kirjoittamiselta, kun ne näkyy automaattisesti tosta linkistä.

Elikä pientä infoa Puolasta ja sen sellaista. En siis itse ole oikeastaan ollut kuin Krakowassa ja Zakopanessa, joten koko Puolan kattavaa infopakettia en pysty antamaan.

Puolan zloty:n eli ränkylöiden kurssi on tällä hetkellä 4.109588 elikkä yhdellä eurolla saa 4,11PLN



Shoppailu:

Ostoskeskuksissa on paljon eri tuotemerkkien kauppoja kalliista halvimpiin, mutta oikeastaan kiertämällä pienempiä kujia ja sivukatuja voi löytää ne parhaimmat ja halvimmat ostospaikat. Monesti ostoskeskuksissa tulee tuotteisiin lisähintaa, kuten esimerkiksi mäkkärin juustohamppari maksoi Zakopanessa 3 ränkylää, mutta Varsovassa ostoskeskuksessa se maksoi 4 ränkylää. Eihän toi esimerkki hirvee summa ole euroissa, mutta isommissa ostoksissa sen alkaa jo huomaamaan.

Elektroniikkaostoksissa suosittelisin varomaan, sillä itse ostin elektroniikkaliikkeestä Zakopanesta 4GB muistikortin, koska oma oli jäänyt kotiin, niin sen hinta oli 60 ränkylää. Seuraavassa kaupassa, joka oli ihan perus kosmetiikka ja sekatavaramyymälä samankokoinen muistikortti olisi maksanut 30 ränkylää. Vähän ärsytti, mutta tyydytin mieltäni, että sen täytyy ainakin olla toimiva ja nyt kotona mun kone ei suostu lukemaan sitä! Joudun siis turvautumaan tietokonenörtin isoveljen apuun, jos vaikka sen koneen muistikortinlukija olisi suopeampi.

Hintataso vaateostoksissa pikkukaupoissa on vähän halvempi kuin suomessa, eli mekon tai farkut pystyi saamaan ihan kivasti 15€:lla. Kenkäostoksille Puolaan kannattaa ehdottomasti lähteä, koska niiden alennusmyynnit kenkien suhteen on mahtavia. Itse ostin ennen 70€ maksaneet ylipolven saappaat alle 15€:lla. Kuitenkin on eri asia mennä ostamaan mitä vain "merkkiliikkeestä". Koruja löytyy myös pienistä kojuista 5-20 ränkylän hintaan, joten niitä kannattaa myös metsästää.




Ruoka:

Ravintoloissa täytyy olla tarkkana, koska monesti perunat eivät kuulu annokseen ja tarjoilijat eivät osaa englantia. Ruuan hinta kulkee listalla aikalailla Suomen hinnoissa, eli 20-30 ränkylää/annos, joten hintataso on n. 1/4 tai 1/3 halvempi kuin Suomessa. Lisäksi ruokajuoman (kaljan siirapilla) saa pääosin mukaan noin 1,5€:lla, mutta limsat saattavat tulla todella pienissä laseissa, joten kannattaa varautua tilaamaan kaksikin juomaa. Kuten jo aikasemmin kerroin juustohampurilaisen hinnasta, joka oli Zakopanessa 0,75€ niin myös kokonaiset ruoka-ateriat olivat pikaruokaloissa vähän halvempia kuin Suomessa. Itsensä sai takuuvarmasti aivan täyteen 5€:lla.


Juoma:

Tämä politiikka tuli todella halvaksi. Halvimmat puolentoista litran limpparit oli kaupassa alle 2 ränkylää (0,5€) ja kaljat olivat n. 3 ränkylän hintaisia. Siidereitä ei ole, mutta breezerit yms kulkevat 4-8 ränkylän välissä, joten nekin ovat huomattavasti Suomen hintoja alhaisempia.




Laskettelu:

Mä kävin tällä kertaa vain kerran mäessä, joten voin kertoa vain tästä yhdestä. Ylösmeno kabiinilla maksoi 39PLN ja eurooppalaisella opiskelijakortilla 34PLN. Varusteiden vuokrauksessa ne sanoi sen maksavat 40PLN + 10PLN jokaisesta tunnista 4 tunnin ajan. Kaveri vuokrasi välineet 9.30-12.30 ja maksoi koko lystistä 40 ränkylää, eli ensi vuonna minä en ainakaan jaksa kantaa omaa lautaa mukaani. Hissilippuihin kannattaa ostaa kertanousuja, koska jättämättä käyttäneistä saa rahat takaisin laskupäivän jälkeen. Sen hintaa nyt en muista ollenkaan, koska me otettiin vain kertalippu ylös ja lasketeltiin joku kolmisen tuntia alas, tauko mukaan lukien, koska sää oli niin huono sinä päivänä ettei eteensä meinaanut nähdä.



dziękuję! Eli kiitos Puolaksi. 


Ja lisää saa kysellä, jos jokin jäi mietityttämään... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti