maanantai 27. tammikuuta 2014

Esittelyssä Aqaba, Jordania


Huomenta!

Tänään ajattelin kertoilla vähän millainen paikka Aqaba oli ja tuli sitten ladattua tänne 41 kuvaa. Jordania on vähän erilainen matkakohde, mutta kun kaikki sitä kyselee ja ihmettelee, että miksi te sinne menitte niin siksi, että saatiin halpa matka. Reissu kokonaisuudessaan lentoineen, hotelleineen, aamupaloineen ja maastapoistumisveroineen maksoi 310€ lisäksi siihen otettiin 14€ Apollomatkojen hotellikyyditys. (Tän reissun jälkeen voin taas vain todeta, että omatoimimatkat rulez, vaikkakin pakettimatkat on joskus helppoja ja tässä tapauksessa halpakin).

Aqaba on mun mielestä pysynyt vielä suhteellisen perinteisenä kaupunkina, vaikka sieläkin aika paljon hotelleja on. Alueella näkee paljon paikallisia ja he melkein suoraan huutelevat suomea tai puhuvat suomea. Siitä voimme huomata, että tuola käy PALJON suomalaisia turisteja ja kun jotkut miettivät, että voiko sinne mennä, kun lähellä on rauhattomia maita niin minä sanoisin, että ehdottomasti voi! Aqabassa pystyi ihan rauhassa liikkumaan, vaikka jotkut rakastuvatkin suomalaisen vaaleaan ihoon ja nilkkojen vilautteluun niin ei se niin paljon häirinnyt, että matkan olisin jättänyt ostamatta.



Jordaniassa on pääosin muslimeita ja sielä tosiaan on soveliasta piilottaa olkapäät ja nilkat. Kyllä sielä turisti voi jossain capreissakin kulkea... Mutta missään minishortseissa en suosittelisi menemään, koska katseita me ainakin saatiin osaksemme jo sitä pelkkää nilkkaa vilauttamalla. Mä kannatin pitkien hameiden ja huivin käyttöä. Turistikaupoissa myydään paljon pashmina -huiveja ja ne maksaa 4-8JoD. Jordanian Dinaarin kurssi on melkein sama kuin Euron, joten minä en ainakaan vaivautunut miettimään rahaa sen kummallisemmin. Joissain isommissa ostoksissa alkaa vasta se hintaero vaikuttamaan.

Huomasimme, että enemmän verhoutuneet musliminaiset välttivät katsomasta meihin, mutta muut taas suorastaan vahtasivat. Varsinkin lapset ja jotkut äidit oikeen usuttivat lapsiaan tuijottamiseen. Kummallista. Tosin ihan hauskaa jos he tuijottivat niin meilläkin oli siihen "oikeus" ja pystyi vähän paremmin katselemaan heidän huivejaan ja muuta meille erilaista. Naisia joissain paikoissa myös liikkui ilman mies seuraa, mikä ei ole ihan yleistä muslimeille, joten varmaan Aqabassakin tiukat muslimirajoitukset ovat pikkuhiljaa muuttumassa.

Lähikiskas, joissa tosin ei käyty.

Hotellin katolta kuvattuna

Hotellin katolta kuvattuna

Päämoskeija

Eilat Aqaban rannalta kuvattuna

Aqaba on Jordanian eteläisin kaupunki ja se sijaitsee punaisen meren rannalla. Oikeastaan suoraan vastapäätä Aqabaa on Israel ja sielä Eilat. Aqabasta on siis lyhyt matka visiitille Eilattiin ja siitä voisin tehdä oman postauksen, koska me sielä yhtenä päivänä käytiin. Aqabasta pääsee myös n.30min laivareissulla Egyptiin. Sen testaamiseen meillä ei ollut aikaa eikä rahaa (vaikka en kyllä tajunnut kysyä paljonko se maksaa) 

Päämoskeija

Katutaidetta

Katutaidetta


Aqabassa on PALJON pikkuisia putiikkeja jotka ovat auki koko päivän, mutta kaupunki herää henkiin illalla auringon laskettua. Aqaba vaihtaa myös talvi ja kesäaikaa, kuten Suomi, joten Suomen talviaikaan käydään samaa aikaa ja Suomen kesällä aikaeroa on 1 tunti (eteenpäin). Kauppojen aukioloajat ovat siitä hassut, että niitä ei oikein ole. 9 aikaan tai aikaisemmin avataan ja sitten suljetaan kun asiakkaita ei enää ole eli joskus 12 maissa varmaan. Me mummut ei liikuttu enää koskaan niin myöhään ulkona! :D Perjantaisin kaupat ovat aamupäivän kiinni, mutta suurin osa niistäkin aukaisee ovensa illaksi. Perjantaisin on myös Souk by the sea -tori, jossa myydään paikallisten tekemiä tuotteita, mustan meren tuotteita ja jotain rihkamaakin.





Koska Jordania on muslimimaa sielä kuulee tämän tuosta rukouskutsuja. Tämä meidän korvaan jonkin tason mölinä oli ihan hauskaa kuunneltavaa. Tosin kuulin yhden suomalaisnaisen kiroavan kutsua, johon hän oli herännyt 05.20 aamulla. Kutsut alkavat auringon loppuessa ja päättyvät auringon laskiessa joskus puoli 6 aikaan. Minäkin joskus aamulla heräsin kutsuun, mutta ei se mua haitannut. Pikemminkin oli vain hauska ajatella miten paikallisväestö herää jo silloin rukoilemaan ja silti valvoo aika myöhään!







Mövenpick hotellin vieressä/vastapäätä on vanhan sataman rauniot, joihin pääseen ihan vapaasti kiertelemään. Kauheasti niissä ei näkemistä ollut. Sielä käytiin katsomassa yksi ilta auringonlasku. Paikalla hengaili myös joku paikallinen pulsu, jonka oli ilmeisesti pakko tulla esittelemään elintään, kun me kuvattiin auringonlaskua. (Hän kävi pissimässä palkun juureen meidän edessä) Se olikin oikeastaan ainut pulsu joka nähtiin... Joitain kerjäläisiä oli kauppakaduilla maassa ja yksi vaihtoi koko ajan paikkaa ja yhtenä iltana tuntui, että nähtiin se jokaisessa paikassa mihin mentiin. Muuten paikallinen väestö oli siistiä, käyttäytyi hyvin eikä mitään ongelmia heidän kanssa tullut. Kaikki myös puhuvat sujuvasti englantia.

Aurinko laskee Eilatin taa

Vuoret auringonlaskun aikaan

Hevosparkki tien keskellä

Kameliparkki

Kaupungissa kiertää tyyppejä yrittäen kaupitella kameliratsastusta ja heppakärryjäkin on joka nurkassa. Ei niiden hintoja kyselty, koska ne kuitenkin olisi olleet ylihinnoiteltuja. Mikäli haluaa kamelilla ratsastaa suosittelisin tekemään sen jossain kauniimmassa ympäristössä, kuten Wadi Rumin autiomaassa (luonnonihme) tai Petrassa (yksi maailman 7 uudesta ihmeestä), josta teen myös ihan oman kertomuksen. Kamelin kanssa kuvaankin meneminen voi kaupungissa maksaa, mutta sielä on myös parkissa kameleita, joita ei kukaan vartioi, joten niistä napsin kuvia sitten enemmänkin. Myös hevosia oli parkississa milloin missäkin.

Krääsäkauppa

Puistossa kaunis sateenvarjokatto

Paikallisten asukauppa

Kaupoissa oli paljon lintuja 

Käytiin myös tsekkaamassa paikallisten naisten vaatekauppa ja olihan ne mekot hienoja! Sieltä löytyi jos jonkinlaista ja myös hyvin värikkäitä pukuja. Melkein teki mieli ostaa joku itsellekin. Raha kuitenkin taas puhui eikä mekot olleet kauheen halpoja. Ilmeisesti osa oli silkkiäkin tai jotain. Yllä olleessa kuvassa olleiden mekkojen hinnat muistelisin olleen 40-80 JoD väliltä, joten mielestäni vielä sopuhinta. Kauheasti myyjät väittävät heti antavan alennusta. Jordaniassa ei ole kauheen vahvaa tinkaamiskulttuuria, eli jos tuotteessa on jo hintalappu valmiina niin hinta ei siitä paljon tipu. Jos hintalappua ei ole voi asiasta keskustella.

Aqaba katutaiteena

Yleinen ranta
Yleiselle rannalle ei oikein biksuissa uimaan mennä. Sitä varten on hotellien rannat ja jos hotellilla ei ole rantaa niin esim Hiltonista ja muistakin hotelleista voi ostaa kyydityksiä Berenice rannalle hintaan 7,5Jod, johon kuuluu kyyditys, rantapyyhkeet ja tuolien ja varjojen vapaa käyttö. Bereniceen mekin mentiin yksi päivä ottamaan aurinkoa. Sielä on myös 3 uima-allasta, joissa on ainakin näin talvella todella kylmää vettä, mutta myös meressä voi uida. Heti rannan läheisyydessä on korallia, joten monet sielä snorklasivat ja myös sukelluskursseja järjestetään. Yleisellä rannalla Aqaban keskustan vieressä paikalliset istuskelevat tuoleissa aurinkotuolien alla hengaillen. Jotkut polttelevat vesipiippua ja lapset käyvät uimassa. Paikallisille naisille on myös omia uima.asuja, jotka peittävät koko kropan, vähän kuin märkäpuku, mutta löysempi.

Yleinen ranta

Linnan raunioita

Linnan raunioita

Linnan raunioita

Petyttiin ehkä hieman kun mentiin katsomaan Aqaban linnaa. Jotenkin en osannut odottaa mitään raunioita. Ja linna oli myös korjauksen alla, joten sinne ei valitettavasti päästy sisään. Linnan lähellä on myös todella korkea (en nyt muista kuinka korkea) lipputanko, jossa liehuu Arabikapinallisten lippu, muistuttamassa siitä, että alue on joskus ollut vallattu. Jordanian lippu on melkein samannäköinen. Värit ovat vain eri järjestyksessä ja punaisen kohdalla on valkoinen tähti. Ei tuonne linnalle kävely silti yhtään harmita, vaikka se ei ollutkaan niin iso ja hieno mitä odotin. Koko kaupunki on niin pieni, että sen kävelee päästä päähän varmaan vartissa!

Arabikapinan lippu

Ostin vesipiipun

Ravintolasta kuvattu
Ravintoloissa ei oikeastaan missään myydä alkoholia. Sitä voi ostaa yhdestä irkkupubista (jossa ei käyty) ja jahtiklubin ravintolasta (jossa on törkeen hyvä suklaamoussejälkkäri!). Me ei juotu tippaakaan alkoholia koko lomamme aikana. Ravintoloissa myytävä "pahe" on vesipiippu eli oikeastaan shisha jos tarkkoja ollaan. Piippuun voi itse valita maun ja se maksaa n. 3JoD riippuen paikasta ja mausta. Tuossa paheessahan on n.0,05% nikotiinia, joten tupakkaan verrattavissa se ei ole. Ravintoloissa ruoka-annokset on yleensä aika isoja, joten niistä söisi melkeimpä kaksi henkilöä ja hinnat on paikasta ja ruuasta riippuen 4-10JoD välillä. Toki varmasti halvemmallakin voi päästä jos johonkin paikalliseen kebulaan menee. Jotkut ravintolat laskevat palvelulisän ja verot jo valmiiksi laskuun, mutta toiset eivät. Tippiä on yleensä tapana jättää 10% ja vero on 7%.

Perjantain tori hotellin katolta kuvattuna

Perjantain tori hotellin katolta kuvattuna

Perjantain torilla



Aqaba on sellainen lomakohde, jota voin suositella rentoutumiseen. Jos ei alkoholia halua vetää kauheesti tai bilettää. Hotelleihinkaan ei saisi kantaa mitään omaa ruokaa tai juomaa, mutta ei ne mitään sanoneet kun vettä sinne vei, katsoivat vain vähän pitkään. Lomakohteeksi voin suositella ja suosittelen myös juomaan LemonMint -juomaa, joka on tehty vastapuristetusta sitruunasta ja mintun lehdistä. Joissakin paikoissa se saattoi olla hieman liian tujua sitruunan vuoksi, mutta ainakin meidän hotellin yläkerran ravintolassa (MyHotel) se oli meidän mielestä tehty kaikken parhaiten. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti