sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Matkamessut 2014


Hellurei!

Eilen illalla pääsin kotiin enkä millään meinannut saada aikaiseksi mentyä nukkumaan. Jännittävää sinällään, että reissussa olisin halunnut sammahtaa aina jo kympiltä. Taisi mennä uniaika ohi, kun mäkkärissä odottelin bussia saapuvaksi. Ennen Jordanian ihmeelliseen maailmaan sukeltamista oli kuitenkin ne matkamessut ja niistä voisin pari sanaa sanoa. TAMK maksoi meille liput Matkamessuille ja opiskelijaseminaariin, mutta matkoihin ei noin isolla koululla ollut varaa meitä sponssata.


Ennen messuja osallistuttiin opiskelijaseminaariin. Koko seminaarin ajan vähän ärsytti miten mm. työ- ja elinkeinoministeriöstä Nina Vesterinen paukutti miten matkailu on kasvava ala ja silti sen opetus esim TAMKissa lopetetaan. Tai oikeestaan laitetaan liiketalouden alle jonkinlaiseksi suuntautumisvaihtoehdoksi, mutta meikäläisiä Matkailun Restonomeja sieltä ei enää valmistua paria porukkaa enempää. Nyt toki jo matkailualalla työskentelee paljon väkeä, jotka eivät ole matkailusta koulutustaan saaneet, mutta olishan se ihan jees, että näinkin kasvavan alan omaan koulutukseen panostettaisiin. Koskahan se ministeriö ja muutenkin eduskunta huomaisi tämän virheen yhteiskunnassamme...

Olen pikku pingviinin kokoinen!

Tämän matkailualan kasvu vs. koulu avautumisen jälkeen voisin mainita muutamia asioita, jotka jäivät seminaarista mieleen. Oikeastaan näistä kaikki tuli Pasi Latvan suusta. Hän oli kyllä oikein hyvä puhumaan! Hänen sanojensa mukaan matkailu on hyvä ala, koska ihmiset lisääntyvät ja täten ihmisten määrä maailmassa kasvaa koko ajan, joten matkailukin kasvaa. Hän painotti matkailun olevan ala, jossa herkästi jää jumiin Suomeen lähettämään muita ihmisiä ulkomaille, mutta jos haluaa matkustaa täytyy markkinoida Suomea ulkomaalaisille ja saada Suomeen lisää matkailijoita. (kuulostaa ihan fiksulta)


Kaikki puhujan seminaarissa oli kovia puhumaan verkostoitumisesta ja Pasi Latvan mukaan tämä kannattaa aloittaa jo esimerkiksi käymällä opiskelijabileissä. Sieltähän niitä tuttuja löytyy ja lopulta kun ollaan työelämässä on aina tiedossa henkilö, joka on kyseiseltä alalta, jolta voi kysyä apua. Ihan hyvä periaate, jatkan siis tämän keväänkin vielä bileissä ravaamista (Pistot jäi heti väliin Jordanian loman vuoksi).

Työelämästä tulleet puhujat Anu Nylundin johdolla kannustivat aloittamaan "pohjalta" ja sieltä nousemaan ylöspäin. Anu kertoi päässeensä jonkinlaiseen johtotehtävään töihin, mutta ensimmäisenä päivänä kuulleensa lauseen "Kai sulla rätti pysyy kädessä?". Eli jokaisessa työtehtävässä tulee tuntea myös mitä alaiset tekevät. Kuitenkin puhujien urat tuntuivat olleet niin nousukiitoisia ja aika paljonkin onnella ja etenkin suhteilla pehmitetyiltä, että en usko oman urani kulkevan aivan saman suuntaisesti. Ehkä jään sinne pohjalle pitään sitä rättiä kädessä tai sitten mullakin käy hyvä tuuri. Ei voi tietää. Puhujat kuitenkin painottivat kokeilemaan monenmoisia hommia ja Karoliina Mansikkala sanoikin, että "Mitä laajempi näkökulma sinulla on tästä alasta sitä paremmin pärjäät". Näillä mennään! Mikä vain yhtään vakinaisempi työ tällä alalla valmistumisen jälkeen kelpaisi!


Pasi Latva kehotti myös tilaamaan jonkun lehden (en sitten tiedä oliko tuo messuilta maksettu mainos tai jotain, koska sielä oli paljon lehtien kaupustelijoita). Lehdistä kuitenkin voi oppia koko ajan jotain uutta. Mä kuitenkin paperilehtien sijasta kannatan melkein nettiä. Vaikka lehtiteollisuuttakin toki varmaan pitäisi tukea, mutta olen todella surkea lukemaan tilaamiani lehtiä, joten en tilaa. Jos vain jaksaa klikkailla ja lukea niin netistä voi mielestäni oppia enemmän kuin tilaamalla lehden. Esimerkiksi Facebookista löysin eilen linkin Iltalehden sivuille. Tuosta linkistä voi opiskella miten Tampereella ei pidä käyttäytyä.


 Itse matkamessuilla meillä meni varmaan ainakin 5 jos ei 6 tuntia aikaa. (Ei ihan ollut riittävä silloin ykkösluokalla se 2 tunnin kiertelyaika, kun tultiin luokan kanssa bussilla messuille.) Kyllä sieltä taas mainoksia ja kaikkea tuli napattua mukaan, vaikka ei pitänyt. Messut Suomessa on vain jotenkin vaisut, kun esittelijät eivät kauheesti tyrkytä itseään. Aika rauhassa sai kävellä jos ei itse pysähtynyt johonkin. Me tietenkin pysähdyttiin paljon täyttelemään arpakuponkeja, mutta eipä tainnut missään tärpätä.

Kuvautin toki itseni osana Olympiajoukkuetta.
Toki messuilla oli taas ihan hauskojakin juttuja! Aurinkomatkat oli laittanut pystyyn rantabaarin, mutta ylihinnoteltujen juomien vuoksi, minä en sellaiseen sortunut. Restel Hotelleilla sai kuvauttaa itsensä Olympiajoukkueen kanssa ja ne jakoi myös zero kolaa. Kaikki ruokamaistiaisjutut on tietenkin aivan parhaita! Muutamissa paikoissa sai pyöräyttää onnenpyörää ja minä voitinkin yhdessä kupongin ilmaiseen hodariin Soittoruokala Rymy-Eetussa Helsingissä. (Monet kaikista kupongeista oli voimassa maaliskuulle asti, joten ihan jees sinällään näin ei Helsingissä asuvalle) ja Finnmatkoilla oli erilainen ständi kuin yleensä. Heillä iso tila, jota videoitiin ja kun sinne meni seisomaan saattoi screenillä tulla viereen tanssimaan Bamse tai jotain muuta jännää. Me ei sinne menty ja olisin kyllä kaivannut vähän normaalimpaa ständiä. 

Ihan hyvät messut oli, mutta mieleen ei jäänyt mitään hirveän erikoista ja mahtavan upeeta. Odotan kyllä suuresti maaliskuussa olevia Berliinin matkamessuja, kun pääsee vertaamaan Pohjois Euroopan suurimpia messuja (joilla oli tänä vuonna muuten 67 000 kävijää) ITB Berlin messuihin, jotka ovat maailman isoimmat matkailupainotteiset messut! 

1 kommentti:

  1. Me käytiin Helin kanssa täällä Irlannissa paikallisilla matkamessuilla, jotka oli kyllä paljon huonommat kuin Suomen. Suomessa on sentään edustettuna aikalailla koko maailma, kun taas Dublinin messut olivat kooltansakin pienemmät. 1/3 alueesta oli pelkästään Irlannille ja USA ja Espanja oli todella laajasti edustettuina. USAlla oli varmaan 20, monelle osavaltiolle omansa... Vähän jäi kaipaan Suomen tyyliä, mutta onneks me mentiinkin sinne lähinnä etsimään tietoa Irlannista.

    Ostitteko tuolta messuilta sen Jordanian matkan?

    VastaaPoista